Ahojte priatelia!

Vitajte vo svete nadšencov pestovania byliniek, dekoratívnych rastlín – kvetov k rezu i na sušenie, tráv aj bio zeleniny pre zdravý životný štýl!

Vitajte vo svete nápadov, kreativity, chuti vysúkať si rukávy, nazuť čižmy a vnoriť sa do sveta farieb, vôní, rôznorodej pestovateľskej radosti!

Vitajte na stránkach FLORAL, ktoré budeme dopĺňať našimi radami, skúsenosťami a tipmi ako si zefektívniť, zjednoduchšiť prácu a dosiahnuť čo najlepšie výsledky v starostlivosti o záhon, jednotlivé druhy kvetín, byliniek, tráv.

Každé remeslo i to pestovateľské má svoje triky a nás teší podeliť sa s vami o krásu i úskalia našich obľúbených činností vysádzania, presádzania, základnej starostlivosti o rastliny, plánovania, rozvrhovania prác podľa sezóny, skrátka rozmanitých pestovateľských aktivít, tak aby sme sa čo najviac priblížili ekologickému, prirodzenému dopestovaniu krásnej bohatej úrody.

Zistili sme, že pestovanie nie je vôbec náročné ak sa dodrží zopár základných pravidiel. Ktoré považujem za najdôležitejšie? Predovšetkým harmonické, citlivo-nenásilné vnímanie priestoru okolo nás a možností vyplývajúcich z prírodných podmienok.

Je samozrejmosťou, že v dnešných časoch poteší asi každého kvalita z domácej produkcie, či už ide o kvety, bylinky, zeleninu, ovocie. Je to len a len naša voľba pre aký živostný štýl sa rozhodneme, každý má svoju cestu, priority, načasovanie…

Nenechajte sa odradiť predstavou, že dopestovať kvety, či bio zeleninku je predsa nesmierna veda. Nie, nie je. Nenechajte sa odradiť niekdajším neúspechom keď ste skúsili niečo dopestovať a nepodarilo sa vám to z rôznych príčin. Skúste uveriť, že práve teraz je vhodný čas a váš experiment sa stane vašou záľubou s krásnymi výsledkami! Naša osobná skúsenosť nás teší natoľko, že sme sa rozhodli zdieľať s vami na pravidelnej báze toto skromné, praxou nadobudnuté pestovateľské know-how.

Príprava pôdy

Začíname prípravou pozemku mulčovaním na jar po odznení marazov. Pôda by sa mala po zime skypriť, prevzdušniť. Dôležité je zabezpečiť dostatok živýn, populárny je kompost alebo zelené hnojenie kedy sa vysejú rýchlorastúce rastliny, ktoré sa následne pokosia a zapracujú do pôdy. Tento spôsob obohatenia pôdy výživnými látkami maximálne šetrí prírodné prostredie.

Osvedčilo sa nám pestovanie na čiernej netkanej textílii. Predovšetkým všade tam kde má tendencie rozrastať sa burina pestovateľské netkané textílie výrazne uľahčia prácu.

Mesiac marec je mesiacom vysievania, predpestovania priesadiek vo svetlom interiéri. Ak nemáte k dispozícii skleník, nevadí, ani my nie. S troškou domácich úprav si zaručene vypestujete krásne silné priesady. Rozhliadnite sa po svojom byte s optikou zacielenou na svetelné možnosti. Vo všeobecnosti platí, že každé dobre presvetlené miesto sa dá použiť, či už je váš priestor orientovaný na východ, sever, juh či západ. V závislosti od intenzity slnečného žiarenia budete musieť viac dbať na počiatočné zavlažovanie v prípade, že váš výsev rýchlo presychá. Vhodné je
si na úvod zadovážiť kvalitnú zem na výsev rastlín, perlit, pestovateľské nádoby s podmiskami, rozprašovač vody na rastlinky a semienka kvetov, byliniek, zeleniny podľa toho, čo chcete pestovať. Len sa smelo do toho pustiť! Ak kupujete balíčky so semienkami v nákupnom záhradnom centre, dôležité je všimnúť si dobu expirácie na zadnej strane balíčka a taktiež čas vhodný na výsev. Kvalita bežne dostupného osiva je v súčastnosti naozaj dobrá, možno nie so 100% klíčivosťou, no ešte sa nám nestalo, že by výsev pekne nevzišiel. Oplatí sa predpestovať vlastnú silnú priesadu aj v prípade keď je odporúčaný výsev priamo do pôdy. Rastlina tak získa trošku náskok a takto nadobudnutá sila sa rastlinke určite zíde pri presadení priamo na stanovište, do vopred správne pripravenej pôdy. Predpokladom toho, že získate zdravé životaschopné priesady, je správny termín výsevu. Pre jednotlivý druh je dôležité ho zistiť v predstihu, obvykle sa zrozumiteľnou formou uvádza na osivovom balení.

Malý návod ako začať

Ak máte pripravené svetlé miesto v interiéry s teplotami okolo 17-20°C, sadiaci materiál – osivo, pestovateľské nádoby s podmiskami, rozprašovač vody na rastliny, zeminu (substrát na výsev a množenie rastlín) a perlit (prírodný materiál vhodný pre výsev, ktorý ak zmiešate so zeminou v pomere 1:3 zabezpečí prevdzušnenie pôdy a teda odolnosť voči plesniam pri častejšom zalievaní) tak môžte začať s krásnou pestovateľskou činnosťou.

Vitajte vo svete nadšencov pestovania byliniek, dekoratívnych rastlín – kvetov k rezu i na sušenie, tráv aj bio zeleniny pre zdravý životný štýl

1. Prípravné práce

Vo väčšej nádobe premiešajte substrát na výsev s perlitom (3:1) a naplnte pripravené pestovateľské nádoby. Pre úvodný výsev postačí výška zeminy 5 až 8 cm. Pozrite si semienka, ktoré chcete vysádzať a podľa toho ako sú veľké ich vysejte. Drobnučké semienka byliniek či kvetov je vhodné siať po povrchu zeminy a môžte i hustejšie, tie väčšie pol centimeter až centimeter do zeme aspoň 1-2 centimeter vzdialenosť. Tento prvotný výsev bude nutné neskôr po približne 3- 4 týždňoch od vyklíčenia rozsadiť. Ak ste si kúpili semienka v balení, ktoré obsahuje viac druhov teda mix semien, výsev bude hustejší a preto ho bude lepšie cca po 2 týždňoch po vzídení rastliniek presadiť do väčšej nádoby aby sa mohol pekne rozrásť. Predpestovať treba viaceré druhy zeleniny i mnohé kvety.

2. Predpestovanie priesad v interiéri

Váš výsev poroste a umiestnite na svetlé stanovište. Podmiska pod pestovateľskou nádobou či kvetináčom zaručí, že prípadné prepoliatie nezničí rastliny a vy môžte prebytočnú vodu z podmisky vyliať. Črepníky, či pestovateľské nádoby majú zvyčajne otvor na odtekanie vody a ak to tak nie je, musíte veľmi dbať na množstvo vody a ostup od jednotlivého polievania. Polievajte s citom, po troche – na etapy tak, aby sa vám neodplavili semienka alebo rastliny nezhnili. Výsev rosíme počas úvodných dní vždy keď pôda začína presychať, zvyčajne stačí raz denne, no ak je vaše stanovište teplé a slnečné, je prevdepodobné, že pôda preschnýňa rýchlejšie a budete musieť rosiť/polievať a skontrolovať výsev v intervale ráno i večer. Predovšetkým drobné semienka vysiate po povrchu zeminy by nemali preschnúť. Udržujte substrát mierne vlhký, no nie premokrený. Dbajte na pravidelé vetranie! My zvykneme rosenie výsevu po pár dňoch nahrádzať opatrným polievaním. Je to individuále, záleží na vás, čo vám vyhovuje viac, porosiť, či mierne zaliať výsev.

3. Rozdielne klíčenie rastlín

Klíčivosť rastlín je rôzna a často býva uvedená na osivovom balíčku, niekedy treba mať trpezlivosť i pár týždňov kým sa dočkáte prvých rastliniek, tipickým príkladom je obľúbená levanduľa či čili papričky, vzchádzajú až okolo troch týždňov. No ak sa odvážite pre vlastné pestovanie od samého začiatku teda od semienka, verím, že rovnako ako nás i vás si podmaní proces pestovania, zážitok sa stane vaším hobby i do budúcna, na ďaľšie sezóny.

4. Pikírovanie – rozsádzanie priesad

Pre dorastajúce rastlinky je ďaľším krokom pikírovanie, rozsádzanie pôvodného výsevu. Robí sa zvyčajne vtedy ak majú mladé rastliny dva pravé listy (okrem klíčnych prvých lístkov). Zo skúsenosti odporúčam ešte 5-7 dní počkať, kým mladá rastlinka trošku zosilnie. Mladé rastlinky sa opatrne oddelia tak aby nedošlo k poškodeniu krehkých korienkov a presadia sa do samostatných črepníkov. Odporúčame zakúpiť vhodný substrát, podľa toho, čo pestujete. Ak máte priveľmi hustý výsev byliniek, či drobných tenučkých rastlín, musíte oddeliť jenotlivé časti – trsy, nie jednotlivé rastliny! Trs – skupinku drobných rastliniek presaďte tak, aby ste im v ich novom prostredí črepníka zabezpečili dostatok priestoru pre voľný rast.

5. Otužovanie priesad

Popresádzané rastlinky treba pravidelne zalievať a začať s otužovaním priesad. Treba si uvedomiť, že pestované rastiny zo semien v interiéroch majú takmer ideálne podmienky. Bez vplyvu poveternostných podmienok, rastú pri stabilných teplotách i relatívne vhodnom osvetlení. Aby sme zabezbečili čo najlepšiu imunitu našim priesadám, začneme s otužovaním tak, že si pre lepšiu manipuláciu naložíme jednotlivé kvetináčiky do bedničiek a začneme denne vykladať von do polotieňa na 2-3 hodiny. Pri prudkom daždi alebo silnom vetre priesady nevykladáme. Vo vhodnom počasí je samozrejmé, že interval otužovania vždy po niekoľkých dňoch predlžujeme, z polotieňa postupne presúvame priesady na priame slnko, najskôr na hodinu, po pár dňoch na 2-3 hodiny atď. až kým budú mladé silné rastlinky schopné zniesť priame jarné slnečné počasie počas celého dňa. Mierny dážď je vynikajúca zálievka, ktorú svojím priesadkám na polhodinku až hodinku (v závislosti od intenzity dažďa) určite doprajte!

6. Vysádzanie priesad, výber stanovišťa

Ako som už spomínala, termín výsevu stanovíme podľa toho, kedy pánujeme rastliny sadiť von na záhon. Priesada by pred zasadením nemala prestarnúť, čas od vzídenia zo semienok po výsadbu na záhon je individuálny podľa druhu rastliny, mnohokrát cca 50-60 dní. Teploty začiatkom mája sú na našom území ideálne na vysádzanie na záhon, dôležitá je však časová rezerva kôli možným nepriaznivým podmienkam. Oboznámte sa v predstihu s nevyhnutnými požiadavkami a nárokmi rastlín: slnečné stanovište alebo polotieň, vhodné rastliny v susedstve, intenzita závlahy a pod. Dúfame, že vaša snaha vypestovať vlastné rastlinky, bylinky, chutné plody zo semienka nielen skrášli a obohatí váš záhon a kuchynský stôl, predovšetkým vám rovnako prinesie vytúžené ovocie radosti a splnené pestovateľské ciele!

Milé budúce nevesty, ženísi, družičky, priatelia,

Vitajte na našich svadobných stránkach, ktorých cieľom je naštartovať ten pravý svadobný feeling! A keďže perfektná svadobná nálada je pre všetkých zúčastnených prioritou číslo jeden, chceme i my v podobne vzletnom duchu prezentovať, pridávať naše svadobné príspevky.

Osobne patrí svadobná floristika medzi moje najobľúbenejšie umelecké činnosti a to z dôvodu, že poskytuje nesmierne širokú paletu kreativity a fantastickú tvorivú radosť. Počas pracovných rokov mi remeslo svadobnej tvorby tak nejak prischlo vo všetkých tímoch, domácich i zahraničných a predovšetkým preto sa už nesmierne teším na svadobné zážitky tímu Floral.

Vitajte na našich svadobných stránkach, ktorých cieľom je naštartovať ten pravý svadobný feeling!

Milý svadobný pár, sme tu pre Vás! Od vašich najjednoduchších minimalistických svadobných vízií až po tie najprepracovanejšie pompézne želania. Ponúkame rady a realizácie od drobného svadobného pierka pre ženícha po mega kvetinové steny alebo vaše vysnené nadčasové kvetinové aranžmány. Dovoľte nám predostrieť elegantné, natural, či crazy možnosti svadobnej floristiky a doladiť ich presne na mieru podľa vás. Dovoľte nám nahliadnuť do zákulisia vašich svadobných ideí, radi ich spolu s vami necháme nakvitnúť a ako kvet ku kvetu vyskladáme dekorácie ideálneho svadobného dňa, ktorý sa stane silným, nezabudnuteľným i vďaka krásnej emócii z prírody.

Niekedy sa bohatá kvetinová svadobná výzdoba, napríklad kytice alebo interiérový svadobný dizajn javí ako priveľmi komplikovaný, finančne nákladný ba priam luxusný rozmar, ktorý si v súčastnosti mnoho mladých párov pri všetkých ostatných svadobných výdavkoch rozmyslí. Je to ale škoda, pretože skutočne esteticky prepracovaný koncept výzdoby pozdvihne svadobnú atmosféru na vyšší level a určite nemusí znamenať komplikácie, či prehnané výdavky. Príroda okolo nás priam prekypuje životom, inšpiráciami. Ľudí nadchne vízia svadby v lese, na rozkvitnutej lúke, chcú nazdobiť svadobné oblúky, girlandy zo sušených tráv alebo si chcú priniesť kúsok prírody k sebe domov, naaranžovať svadobný stôl, miestnosť a podobne.

Vitajte na našich svadobných stránkach, ktorých cieľom je naštartovať ten pravý svadobný feeling!

Radi vám poradíme komplexne, ponúkneme svadobný floristický balíček. Na základe tipu nevesty, strihu šiat, vašej celkovej vízii určíme vhodné formy kytíc, riešenia dizajnu v interiéri alebo exteriéri, doplnky a pod. Pre ucelenú predstavu štandardne pracujeme s moodbordom, so skicami, fotomateriálom.
Je príjemné naladiť sa spoločne na vašu veľkú nastávajúcu svadobnú udalosť, pracovať na vašej konvenčnejšej alebo rozviatej predstave profesionálne a radostne zároveň.

Každý jeden svadobný príbeh je pre nás výnimočný, nezabudnuteľne dojemný prejav vzájomnej dôvery, ktorý dáva našej práci hlboký vrúcny rozmer.

Milí priatelia,

V tomto blogu są budeme venovať floristike, jej rozmanitým témam, ktoré by sme chceli koncipovať na základe vašich požiadaviek. Presne toho o čo máte aktuálny záujem. Ak potrebujete nejaký tip alebo radu z praxe, budeme radi ak nás oslovíte mailom alebo zavoláte, následne môžme vami určené témy postupne pripraviť a spracovať. Budeme sa tešiť na vaše nápady a podnety.

Tešíme sa na spoluprácu s vami! Jednou z najkrajších pracovných príležitostí boli a sú floristické aktivity formou seminárov, školení – kurzov, spolupráce určené nielen pre floristov. Na základe vašich žiadostí plánujeme uskutočniť sezónne tematické kurzy. Rovnako radi prijmeme výzvu na spolouprácu od kolegov floristov alebo učiteľov floristiky. Pre našich zákazníkov plánujeme uskutočniť letné samozbery kvetov o ktorých budeme včas informovať. Ak nás oslovíte, zapojíme sa do vzdelávacích projektov pre školákov alebo aktivít rodín s deťmi. Neváhajte nás kontaktovať. Ak to bude v našich možnostiach, radi vyhovieme, nadviažeme spoluprácu.

Ak by ste sa chceli dozvedieť niečo viac o nás alebo našej práci, jednotlivých porovnaniach z floristickej praxe u nás alebo v zahraničí, napíšte nám.

Vopred Vám ďakujeme za váš záujem, za Váš čas, ktorý ste si pre nás našli alebo nájdete. Prajeme Vám veľa radosti a veľa tvorivých síl!

Jednou z najkrajších pracovných príležitostí boli a sú floristické aktivity formou seminárov, školení - kurzov, spolupráce určené nielen pre floristov.